Hoe krijg je nou een mooi gazon?

Een mooi gazon zaaien is niet zo heel moeilijk, maar hoe je een mooi gazon krijg is soms nog wel lastig als je niet weet hoe het moet. Met deze handige tips heb jij van de zomer een prachtig gazon!

Wanneer zaaien?

In principe zijn er twee periodes waarbij je het beste gras kunt zaaien, namelijk in het voorjaar en tijdens de nazomer. Zorg er wel voor dat er weinig tot geen wind staat zodat de zaden zo min mogelijk in de border belanden. Daarnaast is het handig als je na het gras zaaien een kleine regenbui erover heen krijg, dus houd het weerbericht een beetje in de gaten!

Voorjaar

Van half april tot eind mei kun je gras zaaien. Houd wel in de gaten dat de temperatuur boven de 15 graden moet zijn. Een voordeel is, van het zaaien in het voorjaar, dat je in de zomer een mooi gazon hebt. Een nadeel is dat onkruid ook in die periode kiemt en in combinatie met de kou in de nachten kan het graszaad verstikken.

Nazomer

Van half augustus tot eind oktober kun je ook het gazon bezaaien. De nachten zijn langer, vochtiger en warmer als in het voorjaar. Het enige nadeel aan het zaaien in deze periode is dat je pas kan genieten van je gazon in de zomer die het jaar daarop volgt.

Gazon bezaaien

Een gazon bezaaien is niet moeilijk, als je maar zorgt dat je zes simpele stappen volgt.

  1. Test de zuurgrond. Als het de juiste waardes heeft kan je het gazon bezaaien.
  2. Spit de grond om en zorg dat het steenvrij is. Zorg ook dat al het onkruid, wortels en plantenresten weg zijn. Gebruik eventueel ook een bodemverbeteraar.
  3. Hark de bovenste grondlaag los zodat de grasmatten egaal op de grond liggen.
  4. Verdeel het graszaad in twee gelijke hoeveelheden. Zaai het eerste gedeelte over de lengte en het tweede gedeelte over de breedte. Zaai langs de randen iets meer voor de stevigheid.
  5. Na het inzaaien kun je het graszaad in harken, maar doe dit niet te diep want dan belemmer je de ontkieming van het graszaad.
  6. Afhankelijk van de weersomstandigheden moet je het gazon licht besproeien tot het gras duidelijk opkomt en begint te groeien.