Je blokhut impregneren

Een blokhut is niet een product dat je zo even aanschaft. De kosten variëren van een paar honderd tot enkele duizenden euro’s, daarnaast drukt een blokhut een duidelijke stempel op je tuin. Je wilt er daarom wel zeker van zijn dat jouw blokhut de komende 10 à 15 jaar zijn mooie uitstraling behoud.
Het is erg belangrijk dat het hout van jouw goed beschermd is tegen regen, wind, zon en andere weertypen. Geïmpregneerd hout zorg je ervoor dat jouw blokhut jarenlang bestand is tegen elk weertype en een mooie toevoeging is in de tuin.

Blokhut impregneren

Vaak zijn blokhutten leverbaar met geïmpregneerd hout. Het kan echter voorkomen dat net jouw droomblokhut niet verduurzaamd geleverd kan worden. Dan doe je er goed aan om zelf het hout te impregneren. Er zijn echter een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden: vocht en schimmel.

verschillende impregneermiddelen voor je blokhut

Vocht zorgt ervoor dat je last krijgt van houtrot. Door het hout met een vochtregulerend impregneermiddel te behandelen zal het beter bestand zijn tegen vocht en zal het hout niet snel gaan rotten. Per impregneermiddel verschilt de vochtregulatie. Het is belangrijk om een impregneermiddel met de juiste vochtregulatie te gebruike, zodat het hout genoeg kan ademen.

Daarnaast zijn er ook impregneermiddelen die schimmelwerend zijn. Schimmels verzwakken de interne structuur van het hout, waardoor het hout gaat rotten en kapot gaat. Als je veel last hebt van schimmels kun je er dus ook voor kiezen om een schimmelwerende impregneermiddel te gebruiken. Daarnaast is het ook mogelijk om naast een vochtwerend impregneermiddel een schimmelwerende coating aan te brengen.

Wil jij je impregneren zorg er dan voor dat de houten planken behandelt zijn voordat je de blokhut in elkaar zet. Houd er ook rekening mee dat geïmpregneerd hout enigszins uitzet en enkele weken nodig heeft om te drogen. Laat het behandelde hout daarom onder een overkapping drogen en zorg ervoor dat de planken niet tegen elkaar liggen.