Zelf graszoden leggen is niet moeilijk

Een strak grasveld is een aanwinst voor je tuin. Om op te zitten, om je kinderen op te laten spelen of om gewoon naar te kijken. Je kunt bijvoorbeeld gras zaaien. Daar zitten verschillende nadelen aan. Zo duurt het maanden voor je resultaat ziet. In de tussentijd kunnen de vogels je zaadjes opeten, of het zaad kan wegspoelen bij overvloedige regen. Het leggen van grasmatten is dan een ideaal alternatief. Zo heb je binnen twee weken het perfecte gazon. Je kunt het gazon natuurlijk laten leggen, zelf leggen is ook niet moeilijk.

Gazon verwijderen
Heb je al een gazon in je tuin liggen? Dan moet dat eerst verwijderd worden. Dat gaat het beste met een spade, of met een graszodensnijder. Die laatste kun je huren bij diverse verhuurbedrijven. Je kunt het gazon ook omspitten, maar het resultaat zal dan minder mooi zijn. Ligt er geen oud gazon, zorg dan dat de ondergrond vrij is van onkruid en vuil. Maak vervolgens de ondergrond goed overal even diep los, zodat die later overal ook gelijk inklinkt. Gebruik hiervoor een frees. Ook die is te huur bij bouwmarkten en verhuurbedrijven.

Egaliseren

Nu is het belangrijk de ondergrond goed te egaliseren. Doe dat eerst grof met een hark. Gebruik daarna een wals of een plank om de grond goed plat te drukken. Een andere mogelijkheid om is om de grond aan te drukken door erop te lopen, maar dit kost meer tijd. Het egaliseren zorgt er later voor dat uw gazon er mooi uitziet. Bovendien voorkom je op deze manier problemen met het maaien van het gras. Vervolgens is het zaak om de bodem goed te bemesten. Kippenmestkorrels zijn daarvoor het beste. Verdeel de mest gelijkmatig over de ondergrond.

Uitrollen graszoden

Zorg er bij het uitrollen van de graszoden voor dat het snijverlies klein blijft. Dat doe je door te beginnen met leggen aan de langste, rechte kant van je gazon. Leg de graszoden goed tegen elkaar aan en druk ze nog even aan. Snijd nu de graszoden in met een broodmes. Doe dit altijd aan de binnenkant van het gazon. De grotere reststukken kun je later gebruiken om je gazon te repareren. Druk de zoden nu aan, bij voorkeur met een wals.