Kun je graszoden leggen in de winter?

De winter is een tijd van lagere temperaturen en meer frequente regenval, waardoor de grond vochtig blijft voor nieuw gras. Dit is niet de ideale tijd van het jaar om graszoden te leggen.

Kun je graszoden leggen in de winter?

De winter is een tijd van lagere temperaturen en meer frequente regenval, waardoor de grond vochtig blijft voor nieuw gras. Dit is niet de ideale tijd van het jaar om graszoden te leggen. In een ideale wereld zou april tot oktober de beste tijd zijn om te zaaien. Maar de wereld is niet perfect en soms is het nodig om graszoden te leggen tijdens de wintermaanden.

Helaas kun je niet altijd kiezen wanneer je graszoden legt, en het planten van graszoden in de zomerhitte of winterkou kan invloed hebben op je graskeuze. In grote lijnen zijn er twee soorten grassen: het warme seizoen en het koele seizoen. Grassen voor het koele seizoen, zoals zwenkgras, kunnen op elk moment van het jaar worden gelegd, hoewel ze de voorkeur geven aan de koelere maanden. Ze zijn niet actief in de winter en worden pas groen in het voorjaar, maar ze zorgen ervoor dat uw pas aangelegde gazon niet erodeert of in de tussentijd in een modderpoel verandert.

Hoewel warme seizoensgrassen zoals Zoysia, Centipede en Bermudagrass in de herfst of winter inactief en bruin zijn (denk aan winterslaap), kunt u de meeste soorten nog steeds op de kale grond van uw gazon leggen. Het leggen van gras in de winter brengt nieuwbouw met veel kale, onbebouwde grond met zich mee en de verhuizing valt samen met het midden van de winter. Als uit een pH-test van uw grond blijkt dat u kalk of zwavel moet toevoegen, doe dit dan voordat u de zode legt. Als je tijdens de wintermaanden geen andere keuze hebt dan graszoden te leggen, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om succes te garanderen.

Zorg er eerst voor dat de grond vochtig maar niet drassig is. Als het te nat is, wacht dan tot het uitdroogt voordat je de zode legt. Ten tweede, zorg ervoor dat de grond goed is voorbereid voordat u de zode legt. Bewerk de grond tot een diepte van minstens 15 cm en verwijder alle stenen of puin.

Ten derde, zorg ervoor dat u graszoden van goede kwaliteit gebruikt die binnen 24 uur na levering is gemaaid. Ten vierde, zorg ervoor dat u uw nieuwe graszode gedurende ten minste twee weken na installatie regelmatig en diep water geeft. Graszoden leggen in de winter is misschien niet ideaal, maar met wat extra zorg en aandacht kan het wel. Met de juiste voorbereiding en verzorging zal uw nieuwe gazon in de lente weelderig en groen zijn.

Leave Reply

Required fields are marked *