Wanneer is de beste tijd om gras te leggen?

Niets tilt een tuin zo goed op als weelderig, dik gras, dus als een nieuw gazon bovenaan je verlanglijstje staat, dan is gras leggen de snelste manier om dat te bereiken. Technisch gezien is het mogelijk om op elk moment van het jaar gras te leggen, maar om het beste uit uw nieuwe gazon te halen, moet u de weersvoorspelling in de gaten houden.

Wanneer is de beste tijd om gras te leggen?

Niets tilt een tuin zo goed op als weelderig, dik gras, dus als een nieuw gazon bovenaan je verlanglijstje staat, dan is gras leggen de snelste manier om dat te bereiken. Technisch gezien is het mogelijk om op elk moment van het jaar gras te leggen, maar om het beste uit uw nieuwe gazon te halen, moet u de weersvoorspelling in de gaten houden. Graszoden die in het voorjaar worden gelegd, hebben in droge periodes in de zomer vaak water nodig, en zowel droge grond als maaien voordat het gras volledig geworteld is, kan het gras belasten en de beworteling vertragen. Het leggen van gras moet vanaf het midden van de lente tot het vroege najaar worden vermeden om te voorkomen dat u herhaaldelijk water hoeft te geven.

Traditioneel was de beste maand om gras te leggen tussen maart en juni. Dit was te wijten aan de minder extreme weersomstandigheden in het voorjaar, waardoor de grond in goede staat was om gras te leggen en dat overmatig water geven niet nodig was vanwege niet te warme of te lage temperaturen. Dit was ook de tijd dat tuinders meestal hun tuinwerk deden. De beste tijd om gras te leggen is in de late lente of herfst, wanneer regen ervoor zorgt dat het nieuwe gras op tijd wortelt voor de zomerzon of wintervorst.

Bereid de grond voor door onkruid te verwijderen en gelijkmatig te harken, en leg de grasmat vervolgens zo dat deze iets overlapt. Geef hem voldoende water en blijf om de paar dagen water geven zodat hij goed groeit. Om het beste resultaat uit uw gazongras te halen, raden we aan om het vroeg tot halverwege de herfst te leggen. Hoewel bovenstaande tips nuttig kunnen zijn voor iedereen die vastbesloten is om zijn eigen grasmat aan te leggen, is het goed om te onthouden dat gras leggen niet zo eenvoudig is als het klinkt.

Het aanleggen van uw eigen grasmat kan op korte termijn geld besparen, maar het kan u op de lange termijn veel tijd kosten en het vinden van het beste moment om uw grasmat aan te leggen kan een nog grotere hoofdpijn zijn. Als u te vroeg of te laat legt, kunt u zich voorbereiden op een mooie herfst en als u uw legdag verkeerd hebt gepland, kan het zijn dat uw pas aangelegde gazon binnenkort bergafwaarts gaat. Als je de grasmat pas de volgende dag kunt leggen, ontrafel dan de graszoden en geef ze water als ze er droog uitzien. Als u in de zomer gras moet aanleggen, zorg er dan voor dat u uw nieuwe gazon vaak water geeft om het gezond te houden.

Het lijkt erop dat de jongens van Limp Bizkit een lucratieve carrière in de turfleggerij hadden kunnen hebben als het hele muziekgedoe niet was gelukt. Een veelgemaakte fout van huiseigenaren die in de winter nieuw gras leggen, is ervan uitgaan dat er helemaal geen water nodig is. Het gaat er echter niet alleen om te beslissen wanneer u gras gaat leggen, u moet ook overwegen hoe uw gazon het de komende weken zal doen. Maar als u voor het eerst gras vervangt, opknapt of legt, vraagt u zich misschien af welke tijd van het jaar het beste is om uw nieuwe grasmat de best mogelijke start te geven.

Als u ervoor wilt zorgen dat uw tuin klaar is voor zomerse barbecues en luie picknicks op het gazon, dan is de lente de laatste tijd dat u gras moet leggen.

Leave Reply

Required fields are marked *