Wanneer is de Beste Tijd om Gras te Leggen?

Graszoden kunnen het beste halverwege de herfst worden gelegd, maar kunnen op elk moment tussen het midden van de herfst en de late winter worden gelegd als de grond niet te nat of ijzig is. In het voor- en najaar hoeft er weinig te worden gemaaid, zodat pas aangelegde grasmat enkele weken relatief ongestoord kan worden gelaten.

Wanneer is de Beste Tijd om Gras te Leggen?

Graszoden kunnen het beste halverwege de herfst worden gelegd, maar kunnen op elk moment tussen het midden van de herfst en de late winter worden gelegd als de grond niet te nat of ijzig is. In het voor- en najaar hoeft er weinig te worden gemaaid, zodat pas aangelegde grasmat enkele weken relatief ongestoord kan worden gelaten. Hoewel het exacte tijdstip van expert tot expert kan verschillen, wordt de beste tijd om gras te leggen meestal van het begin tot het midden van de herfst beschouwd. De BBC zegt vroeg; RHS zegt halverwege - we laten je beslissen wie daar de autoriteit over is.

De beste tijd om gras te leggen is in het voor- of najaar, wanneer regen ervoor zorgt dat het nieuwe gras op tijd wortelt voor de zomerzon of wintervorst. Bereid de grond voor door onkruid te verwijderen en egaal te harken, en leg de grasmat vervolgens zo dat deze een beetje overlapt. Geef hem goed water en blijf om de paar dagen water geven zodat hij goed groeit. De lente wordt algemeen beschouwd als de beste tijd van het jaar om gras te leggen.

Dit komt omdat het in deze maanden is dat het blad bloeit en nieuwe scheuten ontkiemen. Dit zal ervoor zorgen dat uw grasmat snel een diep wortelgestel krijgt en de hele zomer kan gedijen. Bovendien begint de temperatuur geleidelijk op te warmen en is er nog steeds een kans op redelijke hoeveelheden regen om uw gras van water te voorzien om te groeien. Hoewel het het beste is om gras zo snel mogelijk na levering aan te leggen, kunt u het in de winter een dag of twee bewaren.

Hoewel de zomer in sommige regio's van Australië behoorlijk warm kan zijn, is het nog steeds een redelijk goed seizoen om direct gras aan te leggen, omdat de lange zonuren ervoor kunnen zorgen dat de grasmat relatief snel groeit. Als je de grasmat pas de volgende dag kunt leggen, ontrafel dan de graszoden en geef ze water als ze er droog uitzien. Als u in de zomer graszoden moet leggen, zorg er dan voor dat u uw nieuwe gazon vaak water geeft om het gezond te houden. Technisch gezien is het mogelijk om op elk moment van het jaar gras aan te leggen, maar om het beste uit uw nieuwe gazon te halen, moet u de weersvoorspelling in de gaten houden.Hoewel de bovenstaande tips handig kunnen zijn voor iedereen die vastbesloten is om zijn eigen grasmat aan te leggen, is het goed om te onthouden dat het leggen van gras niet zo eenvoudig is als het klinkt.

In regio's met mildere winters, zoals Noord-Australië, zijn er echter enkele voordelen verbonden aan het leggen van gras in de winter, waaronder dat er minder irrigatie nodig is, u niet hoeft te wachten op warmer weer en uw gazon op tijd klaar is voor de zomer. Zelf gras aanleggen kan op korte termijn geld besparen, maar het kan u op de lange termijn veel tijd kosten en het vinden van het beste moment om uw grasmat te leggen kan een nog grotere hoofdpijn zijn. De lente is de tweede beste tijd van het jaar om graszoden te leggen, en in bepaalde gevallen (afhankelijk van waar je woont) kan het een nog betere tijd zijn om graszoden te leggen.Als u te vroeg of te laat legt, kunt u zich klaarmaken voor een geweldige herfst en als u uw ligdag verkeerd heeft gepland, kan het zijn dat uw pas aangelegde gazon snel bergafwaarts gaat. Het gaat er echter niet alleen om te beslissen wanneer u gras gaat aanleggen — u moet ook overwegen hoe het gazon de komende weken het weer aankan.

Als u er zeker van wilt zijn dat uw tuin klaar is voor zomerse barbecues en luie picknicks op het gazon, dan is de lente het laatste moment dat u gras moet leggen. Het lijkt erop dat de jongens van Limp Bizkit een lucratieve carrière in de grasmat hadden kunnen hebben als het hele muziekgedoe niet was gelukt.Om deze reden is het in gebieden waar het in de winter bijzonder koud is, zoals Tasmanië en Zuid-Victoria, het beste om in de winter niet meteen gras aan te leggen en te wachten tot het voorjaar.

Leave Reply

Required fields are marked *